lauantai 27. heinäkuuta 2019

Viimeinen kesäpäivä


Koskaan ei näytetä, kun Montalbano kahlaa meressä mennessään aamu-uinnille. Filmaus alkaa vasta sitten, kun käsivarret jo pyörivät vedessä ja ilmassa, Montalbano hengittää sisään käsivarren alta ja puhaltaa veteen, uudelleen ja uudelleen, ja seuraavaksi ollaankin jo puvuntakki päällä pikkuterassilla siemailemassa espressoa. Oletan ettei Välimerellä asiaan vain ole mitään syytä kiinnittää huomiota. Aurinko paistaa eli on lämmin, Salvo luultavasti vain juoksee mereen ja heittäytyy aaltoihin. Ei uutisarvoa. Tosi helppo homma, etenkin jos Sisilian rannat syvenenevät nopeasti. Meillä Perämerellä kahlataan pitkään, värjötellään kalsean kylmässä vedessä ja tuulessa ja sitten varovasti kumarrutaan uimaliikkeitä kuvitellen, kun vielä ollaan käsipohjasyvyydellä. Nopea kastautuminen juuri ja juuri pinnan alle, uikkareiden sisään tunkee hiekkaa, vielä toisen kerran, sitten sankarina rivakasti rannalle takaisin. Paitsi tänään! Tänään marssin iloisesti kauas rinnan syvyyteen, heittäydyin uimaan, polskin niin ja näin, kirmasin, kaatuilin, solahdin veden alle sukellukseen monta, monta kertaa. Ei ollut kylmä, olihan kesän toinen, kenties myös viimeinen oikeasti lämmin päivä. 

Uinahdin sohvalle kahdeksi tunniksi. Kanadan tädin hakeminen lentokentältä oli niin jännittävää, etten ole nukkunut kunnolla ainakaan kahteen yöhön. Piti jännittää miten hän jaksaa pitkän lennon ja koneen vaihdon Frankfurtissa, piti jännittää olenko varmasti oikeassa paikassa vastassa, piti jännittää taksin ottamista kentältä, piti jännittää osaanko neuvoa taksin oikeaan paikkaan, kun siskon asunnon osoite ei löydy navigaattorista, piti jännittää pystyykö täti nukkumaan hyvin Suomen helteissä, onko vointi hyvä vielä yölläkin ja aamulla, heräämmekö ajoissa seuraavan päivän junaan, osaanko tilata taksin puhelimitse, muistanko lähtiessä sulkea vesihanat, keittolevyt, ikkunat, oven, sujuuko kulku kävelykepin kanssa oikealle raiteelle Tikkurilassa, väsyttääkö helle, MENEEKÖ VARMASTI KAIKKI HYVIN. Oli ihanaa ajatella Mia Kankimäen kirjaa, kuinka hän kertoi miten peloissaan oli matkalla. Mia tosin matkusti Afrikkaan, minä Helsinki-Vantaan lentokentältä Järvenpään ja Tikkurilan kautta Pohjois-Pohjanmaalle. Kirjan Mia väitti olevansa introvertti mutta puhui ja seikkaili jos kuinka monen vieraan ihmisen kanssa. Minäkin olen introvertti mutta juttelin kahvilassa aivan vieraan, pelottavapartaisen miehen kanssa, höpötin niitä näitä kaupan kassoille, kyselin molemmilta taksikuskeilta ummet ja lammet, puhuin junan ravintolavaunussa tädilleni istumapaikan, kun kaikki istuimet oli jo varattu. Kauhia sentään. Mia ylitti itsensä eri puolilla maailmaa, minä pääkaupunkiseudulla ja suomalaisessa kaukojunassa. Voi tätä elämää. Vielä on kaksi viikkoa vapautta jäljellä, mutta vähän jo pelottaa töihin meno ja kaikki se sosiaalisuus. Ja tänä iltana pitäisi uskaltaa ihmisten ilmoille kesäyöhön kuuntelemaan progebändiä. Ihmisenä, osana yleisöä ja ihan itse tätinä siellä missä yökansa liikkuu. Hui.Salvo Montalbano on päähenkilö Andrea Camillerin kirjoihin perustuvassa TV-sarjassa.
Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin (Otava 2018).
Illan progebändi: Jeavestone. Löytyy googlaamalla.


11 kommenttia:

Päivin uutispuoti kirjoitti...

En ole mieltänyt sua introvertiksi mutta voihan se olla niin.

Aulikki kirjoitti...

Todellakin.

Päivin uutispuoti kirjoitti...

Kannattaako eristäytyä noin ja sulkea pois ihmiset?

Aulikki kirjoitti...

No en ole toistaiseksi onnistunut eristäytymään. Monenlaista yllätysreissua on osunut tällekin kesälle ja aika paljon vieraita tupsahdellut. On kyllä ollut mukavaa. Tulevat junareissut (joita jo suunnitelmissa) mieluiten kyllä istun kirjan kanssa hiljaa 😁 ja töiden alettua toivottavasti löytyy jokunen hiljainenkin päivä työprofiilin vastapainoksi.

Aulikki kirjoitti...

Okei, kykenen kyllä smalltalkiin junamatkoilla, mutta en ollenkaan sillä luontevuudella kuin esimerkiksi mun sosiaalisesti lahjakas siskoni.

Aulikki kirjoitti...

Mutta olen mä yhden retriitin viettänyt tänä kesänä. Olin yhden yön siskoni tyhjässä asunnossa yksin, söin pakastimesta jäätelöt ja katsoin tv-sarjoja. Fantastista, sopivan paheellista ja vapaata.

Päivin uutispuoti kirjoitti...

Hienoa!

ammankinen kirjoitti...

Niin kuka?

Päivin uutispuoti kirjoitti...

Vieraille ihmisille on helpompi puhua kuin tutuille.

Aulikki kirjoitti...

Mikä kuka ammankinen?

Aulikki kirjoitti...

Ai siis, sinä!